צמח גדל באמריקה הצפונית. על פי המסורת הפיזיומדיקלית והניסיון הקליני המצטבר ברפואת הצמחים המודרנית, הצמח פועל כממריץ חיובי במצבים של פעילות ירודה של השחלות והרחם.

למרות יעילותו וסגולותיו הרבות של הצמח בטיפול במגוון רחב של בעיות הקשורות בתפקוד לקוי של מערכת הרבייה בקרב נשים וגברים גם יחד, ברפואת הצמחים המודרנית נהוג להשתמש בו בעיקר לטיפול בבעיות פוריות של נשים, בהן הוא נחשב כמעט לחסר תחליף. הסיבה נעוצה בכך שהצמח נמצא על סף הכחדה בטבע, בעוד שניסיונות גידולו באופן תרבותי נתקלים בקשיים מרובים. עובדה זו הופכת אותו לאחד היקרים והנדירים שבין צמחי המרפא.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורש, שורש.

השפעה ידועה בספרות המקצועית
מאזן/מזין מערכת הורמונלית (נשים), מחזק, מחזק איברי רבייה (נשים), מחזק שלפוחית השתן, ממריץ מרה, מקדם/מסדיר מחזור חודשי, משפר תפקוד מיני, נוגד עווית (רחם).

שימושים מקובלים עיקריים
ליקויי פוריות (נשים), שמירת הריון (חשש מהפלה).

שימושים מקובלים משניים
אין אונות (אימפוטנציה), אי-סדירות מחזור חודשי, אל-וסת (אמנוריאה), אנדומטריוזיס, בחילות הריון, דלקת הערמונית, השתנה תכופה/דחופה, וסת שופעת, זיהומים ודלקות במערכת הרבייה, חוסר איזון הורמונלי (נשים), כאבי מחזור, ספירת זרע נמוכה, צירי לידה מוקדמים, שחלה פוליציסטית, שפיכה מוקדמת, תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה), תסמונת קדם וסתית (PMS), תפקוד מיני לקוי.

בטיחות וזהירות
לא ידוע על תופעות לוואי או התוויות נגד. מינון גבוה עלול לגרום לבחילות והקאות. הצמח אינו מתאים לטיפול באנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או חוסר של ויטמיני A, D, E, K.
הריון: הצמח אפשרי לשימוש במהלך תקופת ההיריון, אולם יש לעשות כן במשנה זהירות.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך תקופת ההנקה.

אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 4-1 מ"ל TID.
מרתח: 2–0.5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-20%.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
מריר, קריר.

השפעה רפואית
מזין צ'י ודם הרחם, מאזן מחזור ומגביר פוריות:
- חוסר דם ברחם: וסת מועט, מאחר, יובש וגינאלי, עור יבש, שיער יבש, אל וסת, תסמונת קדם וסתית, חוסר חשק מיני, חוסר פוריות.
- חוסר צ'י הרחם עם תקיעות דם: וסת כבדה, דימום בין וסתי, כאבי מחזור עקב גודש דם.

סופח, עוצר הפרשות ודימומים:
- לחות קרה במחמם התחתון וחוסר בצ'י הכליות: וסת מועט, דימום חיוור, כאבי גב תחתון, השתנה תכופה, הפרשות וגינאליות לבנות.חשש להפלה, לשימוש מונע.

מניע צ'י הכבד והקיבה, מסלק הצטברות ומטפל בחוסר תיאבון:
- תקיעות צ'י בקיבה ובכבד: חוסר תיאבון, עייפות, עיכול איטי, בחילות.
תרכובות איזופרנואידיות:
- ספונינים טריטרפנואידיים: Diosgenin Helonin, Chamaelirin.
לא נמצאו מחקרים שנערכו עם הצמח לבדו.

במחקר שבדק השפעה של תערובות צמחיות שונות שכללו שבע תמציות צמחים שונים נצפו תוצאות מעודדות במודל של סרטן הערמונית בעכברים. המחקר כלל וריאציות שונות על פורמולה שכללה את הצמחים: Glycyrrhiza glabara, Cimicifuga racemosa, Angelica sinensis, Chamaelirium lutea, Vitex agnus-castus, Foeniculum vulgare, Trifolium pretense. כל התערובות הציגו יכולת עיכוב על הגידולים הסרטניים.1
1. Anticancer Res. 2003 Sep-Oct;23(5A):3585-90.