גוגול הוא שרף צהבהב המופק מגזע העץ קומיפרה מוקול הגדל בעיקר בצפון הודו. הוא נקרא לעתים גם גוגל וגוגולו. בעת העתיקה נעשה השימוש הרפואי בשרף הגולמי שנכתש לאבקה. הקומיפורה נחשב לצמח מרפא מרכזי ברפואה ההודית המסורתית (איורוודה). ברפואה זו הוא מותווה לטיפול בטווח גדול של בעיות בריאות: טרשת עורקים, מחלות עור, כאבים של מערכת העצבים, השמנת יתר, הפרעות עיכול, זיהומים בפה והפרעות מחזור. בהודו המודרנית הוכר הצמח כתרופה לטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול, וזהו השימוש המודרני העיקרי שלו. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הגוגול לצמח עדין המיועד לשימוש ארוך טווח, שהשפעתו ניכרת בהדרגה לאחר חודשיים-שלושה של שימוש. הוא מותווה בעיקר לטיפול בבעיות של עודפי כולסטרול ושומנים בדם ונחשב לאחד הצמחים המשמעותיים ביותר בטיפול בבעיות אלה.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
שרף המופק מקליפת הגזע.

השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, מריר/ארומתי, נוגד דלקת, נוגד זיהום, נוגד חמצון.

שימושים מקובלים עיקריים
אקנה, יתר כולסטרול, יתר שומנים בדם.

שימושים מקובלים משניים
טרשת עורקים (מניעה וטיפול), קשיי עיכול עם גזים.

בטיחות וזהירות
תופעות לוואי נדירות (אשר ניתן למזער אם נוטלים הצמח אחרי אוכל) עלולות לכלול תחושת אי נוחות בבטן, בחילה קלה ושלשול. כמו כן, שימוש בגומי הגולמי עלול, בשכיחות נמוכה, לגרום לאלרגיה מקומית המתבטאת בפריחה ובגירודים, בשלשולים ולעתים נדירות גם בגירוי של הכליות. התופעות נעלמות עם הפסקת השימוש; יש לנקוט זהירות בעת טיפול באנשים הסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס (הצמח יכול להמריץ את פעילות הבלוטה), מהפרעות בקרישת הדם וממחלת הסוכרת; יש לנקוט זהירות בשילוב הצמח עם התרופות הבאות: תרופות נוגדות קרישה (כגון: קומדין, היפרין, וורפרין), תרופות לאיזון פעילות בלוטת התריס ותרופות לוויסות רמת הסוכר בדם; הצמח אסור לשימוש בשילוב עם התרופות הבאות: propranolol (חוסם ביתא), dilatizem (חוסם תעלות סידן); מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; יותר מ-2 גרם לכל קילו משקל.

הריון: למרות שעדויות מחקריות אינן מצביעות על רעילות כלשהי לעוברים, מומלץ שלא ליטול הצמח במהלך ההיריון. במחקרים טטרהטוגניים (הבודקים נזק לעוברים) לא נמצאה רעילות לעוברים או תופעות לוואי; מומלץ לנשים המבקשות להרות להימנע משימוש בצמח לאחר שבמחקרים אשר נערכו בבעלי-חיים הודגמה פעילות נוגדת פוריות.
הנקה: הצמח אסור לשימוש בהנקה, עקב חשש לתגובה אלרגית.

אופני שימוש ומינונים
תמצית יבשה: תקנית 5% גוגולסטרונים, 200-500 מ"ג TID.*

* זהו אופן השימוש המומלץ היחידי לצמח זה.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
מריר, מתקתק, ארומתי, קריר/חמים, יבש.
- פנולים פשוטים: ferulic acid esters.
- תרכובות פלבונואידיות:
- אנטוציאנידינים ואנטוציאנינים:
- ליגנאנים: sesamin, guggullignans.
תרכובות איזופרנואידיות:
- מונוטרפנים.
- ססקוויטרפנים.
- דיטרפנים: alpha-cembrene , allylcembrol, camphorene, mukulol.
- ספונינים טריטרפנואידיים:. Z- and E-isomers of guggulsterone (0.75%-2.35%) myrrhanone , Myrrhanol A.
- סטרולים: guggulsterols.
שרפים ואולאורזינים.
גומי.
חומרים מוצילגניים (רירה).

הצמח מכיל שמן נדיף (2.5%-8%) הכולל מגוון תרכובות פיטוכימיות, ביניהן:
alpha-pinene, 4.75%; myrcene, 3.50%; eugenol, 14.70%, cadinene, 5.50%; geraniol, 6.20%; methyl heptanoate, 17.50%; (+)-alpha-phellandrene, 5.50%; (+)-limonene, 6.50; (±)-bornyl acetate, 7.30%; (±)-linalool, 8.70%; methyl chavicol, 5.40%; alpha-pineol, 4%; 1,8-cineole (eucalyptol), 3.5%.
בשנים האחרונות נערכו מחקרים קליניים לבדיקת השפעתו הרפואית של הגוגול. במחקר מבוקר (כפול סמיות) נבדקה השפעתו של הצמח על רמות שומנים בדם. השתתפו בו 61 אנשים שסבלו מהיפרכולסטרולמיה. לקבוצת הניסוי (31 איש) ניתנה במשך 24 שבועות 50 מג' תמצית גוגוליפיד תקני, כאשר קב' הפלצבו כללה 30 איש. שתי הקבוצות קיבלו דיאטה עשירה בפירות ובירקות. נמצא כי בקרב קבוצת הניסוי ירד הכולסטרול הכללי בשיעור ממוצע של 11.7%. ערכי ה-LDL ירדו בממוצע ב- 12.5% ואילו הטריגליצרידים פחתו בשיעור של 12%. בקבוצת הביקורת לא ניכר שינוי כלשהו ברמות הכולסטרול. רמות ה-HDL לא הראו שינוי באף אחת מקבוצות הניסוי. ממצאים נוספים מניסוי זה: הפחתה ניכרת, בשיעור 33.3% במדד הליפיד פראוקסידז בקרב קבוצת הניסוי, ללא שינוי בקב' הבקורת. מדד זה מבטא רמות של נזקי חמצון הנגרמים מתנאי דחק.1

מחקר נוסף שנערך בדק את יעילותו של הגוגול בטיפול באקנה, תוך השוואה בין מתן פומי של גוגוליפיד מול התרופה טטרציקלין. 20 מטופלים הסובלים מ-nodulocystic acne טופלו באופן אקראי ב-500 מג' טטרציקלין או בטבליית גוגוליפיד (שוות ערך ל-20 מג' גוגולסטרון). המשתתפים נטלו את הטבליות פעמיים ביום במשך שלושה חודשים, שבמהלכם ניכרה ירידה משמעותית בנגעים בשתי קבוצות הניסוי. בקבוצת הטטרציקלין עמד שיעור הפחתת הדלקת על 65.2% בהשוואה ל-68% בקבוצה שנטלה גוגוליפיד. לאחר 3 חודשים ניכרה הדרדרות במצבם של 4 מבין מטופלי הטטרציקלין ובשניים מבין מטופלי הגוגוליפיד. מעניין לציין שמטופלים עם עור פנים שמן הגיבו טוב יותר טוב לגוגוליפיד.2

תוצאות מטה-אנליזה (דצמבר 2005) של מחקרים ופרסומים רבים משנות ה-70 ועד היום לגבי הקשר בין השימוש בגוגוליפיד להפחתת כולסטרול גבוה אינן חד משמעיות: חלק מן מחקרים משקפים ירידה בכולסטרול בסרום וחלקם מראים שאין כל שינוי. על כן נכון להיום אין עדות מדעית מספקת ליעילות של גוגול במצב רפואי זה.
1. 1994 (Ghosh S, Niaz MA, Singh RB)
2. 1994 (Thappa DA, Dorga J)
3. Nancy L. Urizar and David D. Moore, (2003) Annual Review of Nutrition Vol. 23: 303-313
4. Jisong Cui, Li Huang, Annie Zhao, Jane-L. Lew, Jinghua Yu, Soumya Sahoo, Peter T. Meinke, Inmaculada Royo, Fernando Pelaez, and Samuel D. Wright , J. Biol. Chem., Vol. 278, Issue 12, 10214-10220, March 21, 2003