מוצאו של הצמח, ממשפחת השרביטניים, בסין. שם הוא משמש לטיפול באסטמה ובקדחת השחת זה אלפי שנים. האלקלואידים Ephedrine ו- Pseudoephedrine המופקים מהצמח, משמשים ברפואה המערבית בצורת טיפות אף, טבליות וסירופים לטיפול במצבים שונים. האלקלואיד Ephdrine מעורר את מערכת העצבים הסימפתטית (אגוניסט אדרנרגי), משך פעולתו ארוך מזה של האדרנלין וניתן לתת אותו גם דרך הפה. טינקטורה של אפדרה גורמת לפחות תופעות לוואי מאשר האלקלואיד הבודד Ephedrine וכן לפחות תסמינים דוגמת דפיקות לב. Ephedrine עובר את מחסום דם-מוח ולכן עלול להשפיע על מערכת העצבים המרכזית ולגרום לעצבנות, התרגשות ונדודי שינה. ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לשרביטן עוצמת פעילות חזקה, והוא מותווה בעיקר לטיפול במצבים אלרגיים ועוויתיים של מערכת הנשימה.
השרביטן נחשב לצמח ממריץ ואינו מיועד לטיפול בטיפוסים אקטיביים המבטאים תסמינים של עודף חום. באופן רשמי הצמח אסור לשימוש בישראל.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
ענפים.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מייזע, מכווץ כלי דם היקפיים, ממריץ לב, ממריץ עצבי, ממריץ/מחמם, מעודד הרזיה, מעורר, מעלה לחץ דם, מפחית ליחה, מפחית תיאבון, מרחיב סמפונות, נוגד אלרגיה, נוגד אסטמה, נוגד עווית (מערכת נשימה), עוצר הפרשות.
שימושים מקובלים עיקריים
אלרגיות, הרזיה (תמיכה), אסטמה, קדחת השחת.
שימושים מקובלים משניים
דליפת שתן, הרטבת לילה, לחץ דם נמוך, מחלת השינה (נרקולפסיה), סינוסיטיס, קוצר נשימה, תיאבון יתר.
בטיחות וזהירות
תופעות לוואי עלולות לכלול הפרעות שינה, עצבנות, כאבי ראש, בחילות, הקאות, הפרעות במתן שתן, לחץ דם גבוה ושינויים בקצב הלב; תופעות לוואי נדירות וחמורות יותר עלולות לכלול פרכוסים, הפרעות פסיכיאטריות, רעילות בכבד, שבץ מוחי ואוטם שריר הלב; מינון יתר עלול לגרום הקאות, הזעה מוגברת, כאבי ראש,
דפיקות לב ולחץ דם גבוה; יש להפסיק את השימוש בצמח כשבוע לפני ביצוע הליכים כירורגיים; אין ליטול את הצמח בשילוב עם תרופות מעכבות MAO;
יש לנקוט זהירות בשילוב הצמח עם תרופות להורדת לחץ דם, ממריצי או מדכאי מערכת העצבים המרכזית, תרופות המעכבות ספיגה של סרוטנין (SSRI) ואגוניסטים אדרנרגיים.
כמו כן , עדיף להימנע משילוב עם גליקוזידים קרדיאליים, halothane,
guanethidine ואוקסיטוצין; הצמח אסור לשימוש במצבים של חרדות, יתר לחץ דם, גלאוקומה, מחלות לב, סכרת והגדלה של הערמונית; הצמח אינו מומלץ לשימוש בילדים מתחת לגיל 6.
הריון: הצמח אינו מומלץ לשימוש בהריון. קיים חשש לפגיעה בעוברים. (מחקרים שנערכו בבעלי-חיים. לא ברורה רלוונטיות לאנשים).
הנקה: הצמח אסור לשימוש בהנקה.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 1-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה 5:1 , 200-50 מ"ג TID.
כחלק מפורמולה: מבוגרים: 25%-30%, ילדים: 10%-15%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר