המאקה שייכת למשפחת המצליבים. זהו צמח אלפיני שרוע,
שבחלקו העילי 12-20 עלים ומספר גבעולים המשתרעים על פני הקרקע. חלקו התת-קרקעי הנו פקעת אגירה, והיא המשמשת לצרכים רפואיים. הפקעת עשויה להיות בעלת מגוון צבעים: אדום, ארגמן, קרם, צהוב, או שחור. אורכה 10-14 ס"מ ורוחבה 3-5 ס"מ. צורתה מזכירה צנון.
המאקה גדלה בר במרומי האנדים כצמח רב-שנתי. בנוסף, מגדלים אותה מסחרית כצמח חד-שנתי ברצועה אקלימית צרה, המותאמת לצרכיו הבסיסיים של הצמח בתנאי גידול אלפיניים. מאקה צומח בגבהים של 3800-4800 מטר שבהם שורדים, בדרך כלל, רק עשבים אלפיניים ותפוחי-אדמה מרים המסוגלים לעמוד בתנאים הקיצוניים השוררים שם, כולל רוחות חזקות, הפרשי טמפרטורה עצומים בין היום ללילה וקרקע סלעית. אזורי הגידול העיקריים של המאקה הם קארומאיו וג'ונין שבפרו, שם מיועד הצמח בשנים האחרונות בעיקר לצרכים רפואיים. הצמח מגודל גם בבוליביה, בעיקר כירק מאכל. למאקה היסטוריית שימוש לצרכים קולינריים ורפואיים הנמשכת כאלפיים שנה. השורש העשיר ברכיבים מזינים שימש להכנת מגוון מאכלים, וגם כבסיס למשקה פרואני מתוק וריחני הקרוי "מאקה צ'יצ'י". הפקעת מתאפיינת ביכולת שימור טובה, המאפשרת את ייבושה ואחסונה למשך מספר שנים מבלי שתתקלקל.
בעצת בני האינקה השתמשו הכובשים הספרדיים בפרו בפקעת, והופתעו משיפור שחל בפוריות הבקר שברשותם. מסורת השימוש הרפואי במאקה כוללת טיפול באנמיה, שחפת, עקרות, חולשה, סרטן, דיכאון וכמעורר חיסוני ומשפר זיכרון. הצמח ידוע בשמו העממי "ג'ינסנג האנדים" וגם "הג'ינסנג הפרואני".
עוצמת פעילותו הרפואית מתונה, כפי שניתן להסיק גם מכך שהוא משמש כירק מאכל, והוא ניתן לנטילה פרקי זמן ארוכים ללא חשש.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פקעת
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, אנטי-סרטני, מאזן/מזין מערכת הורמונלית (גברים), מאזן/מזין מערכת הורמונלית (נשים), מזין, מחזק, מחזק/מזין מערכת העצבים, מעורר יצר מיני, מעלה ספירת זרע, משפר תפקוד מיני, נוגד חמצון.
שימושים מקובלים עיקריים
אין אונות (אימפוטנציה), יצר מיני ירוד, ספירת זרע נמוכה, תפקוד מיני לקוי, תשישות וחולשה.
שימושים מקובלים משניים
גיל מבוגר (תמיכה), גלי חום של גיל המעבר, החלמה (תמיכה), זיכרון לקוי, ליקויי פוריות (נשים), סרטן (תמיכה ומניעה), תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה), תסמונת העייפות הכרונית (CFS).
בטיחות וזהירות
אין עדויות או מידע לגבי תופעות לוואי חריגות בעקבות נטילת הצמח; שימוש במינונים גבוהים עלול לגרום לנפיחנות; לא מומלץ להשתמש בצמח במצבים של גידולים ממקור הורמונלי (ממאירים וכן בנוכחות של שרירנים או אנדומטריוזיס); אין מידע עדכני לגבי תגובות ביניים תרופתיות; בשל השתייכותו של הצמח למשפחת המצליבים, רצוי לשקול את בטיחת השימוש במצבים של תת פעילות בלוטת התריס. נכון לרגע זה אין בנמצא מידע מחקרי אמין בנושא; מחקר טוקסיקולוגי מעלה כי הצמח לא גרם לתופעות חריגות בחולדות שהוזנו בתמצית הצמח ברמות של עד 5 גרם לק"ג (רמה שוות ערך ל- 770 גרם פקעות הצמח באדם השוקל 70 ק"ג). יש לזכור גם, כי הצמח משמש את תושבי האנדים למאכל ולמרפא זה מאות בשנים בלא שנצפו תופעות רעילות כלשהן.
הריון והנקה: הצמח אינו מומלץ לשימוש במהלך תקופות אלו עקב חוסר מידע בטיחותי מספק.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 5-8 מ"ל TID
תמצית יבשה: תקנית (0.62%), 200-400 מ"ג TID
מרתח: 2-4 גרם TID
כחלק מפורמולה: 30%-40%
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר