הצמח, ממשפחת הקיסוסיים, מוצאו במזרח אסיה והוא מגודל באופן תרבותי בסין, בקוריאה וביפן.ברפואה הסינית המסורתית נהוג להימנע משימוש בצמח מתחת לגיל 40, מתוך החשש כי הצמח ייפגע בתמצית החיים (הג'ינג). בשפה מודרנית ניתן לתרגם זאת, באופן חלקי למדי, כחשש מפני שחיקה של בלוטת יותרת הכליה האפשרית כאשר נעשה בצמח שימוש ממושך או שימוש ללא הצדקה.ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לו עוצמת פעילות בינונית, והוא מיועד לטיפול במצבי חולשה קיצוניים וכרוניים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורש.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, מוריד רמות סוכר בדם, מחזק, מחזק\מזין מערכת העצבים, מחזק לב, ממריץ\מחמם, ממריץ\משפעל חיסון, מעורר, מעורר יצר מיני, מפחית ליחה, משפר תפקוד מיני,נוגד דיכאון, נוגד קרישה.
שימושים מקובלים עיקריים
גיל מבוגר (תמיכה), מתח מתמשך (סטרס), תפקוד מיני לקוי, תשישות וחולשה.
שימושים מקובלים משניים
אין אונות (אימפוטנציה), דיכאון, חולשה חיסונית, חולשת מערכת העיכול,חולשת מערכת העצבים, חוסר תיאבון (אנורקסיה), יצר מיני ירוד, יתר סוכר בדם, כושר ריכוז לקוי, ליקויים באספקת הדם ההיקפית, מחלות ויראליות (מניעה), מחלות לב וכלי דם (מניעה וטיפול), ספירת זרע נמוכה, שפיכה מוקדמת, תסמונת העייפות הכרונית (CFS), תת תריסיות.
בטיחות וזהירות
לא ידועות תופעות אלרגיות הנגרמות כתוצאה משימוש בצמח; לא ידועות תופעות לוואי כתוצאה משימוש במינונים רפואיים של הצמח; מינון יתר (ידוע גם בכינוי GAS-Ginseng Abuse Syndrume) עלול לגרום לתופעות לוואי הכוללות יתר לחץ דם, עצבנות, תחושת אופוריה, הפרעות שינה (אינסומניה), גירוי בעור ושלשול בוקר. המנגנון המשוער הוא מעורבות של הצמח בייצור של גלוקוקורטיקואידים בגוף; קיימים דיווחים על אודות תופעות לוואי נוספות בעלות זיקה לשיבושים באיזון ההורמונלי: אישה בת 72 שסבלה מדימום וגינלי ומקרה נוסף של דימום אשר נגרם בעקבות שימוש חיצוני במשחה שהכילה את הצמח. אולם קיים חשד לנוכחות של הורמונים סינטתיים במקרים אלו; כמו כן קיימים שלושה דיווחים על אודות התפרצות תסמינים מאניים (באחד המקרים נעשה שימוש בתרופות מעכבות MAO) אולם אין תימוכין נוספים לטענה זו.
עקב תכונותיו ההיפוקליגמיות של הצמח יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים הנוטלים תרופות לאיזון רמות הסוכר בדם; כמו כן יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה, מתוך חשד להפחתת פעילות התרופות; עקב חשד למעורבות של הצמח במנגנונים המשמשים לפירוק ולספיגה של תרופות (ציטוכרום P-450 ו-P-glycoprotein) יש לנקוט זהירות בשילובו עם תרופות בעלות טווח פעולה צר, כגון תרופות כימותרפיות או תרופות המדכאות את מערכת החיסון. דרושים מחקרים נוספים על מנת לאשש או לסתור חשד זה; הצמח אסור בשימוש לסובלים מיתר לחץ דם; הצמח אסור לשימוש במצבים של זיהומים אקוטיים, התקף אסטמתי, סימני חום, דימום וגינלי או דימום מהאף; הצמח אסור בשימוש בשילוב עם חומרים ממריצים דוגמת קפאין או אמפיטמינים; לא נתגלתה רעילות של הצמח גם במינונים גבוהים (30 גרם לקילו).
הריון: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה : 85% ג'ינסנוסידים, 50-150 מ"ג TID.
מרתח: 2-1 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר