הצמח משמש במשך אלפי שנים את העוסקים ברפואת הצמחים, בעיקר זו האסייתית. השכיזנדרה נחשבת לצמח מרכזי ברפואה
הסינית, היפנית והקוריאנית.
מספרים שבימי הקיסרויות של סין, היה הצמח יקר ערך ושימש בידי אנשי המלוכה לשם שמירה על החיוניות והמראה הצעיר. הוא היה אהוד גם על נשות החצר, בשל יכולתו ללחלח ולהגביר רגישותם של האיברים האינטימיים.
ברפואה הסינית מוכר הצמח כ"צמח חמשת הטעמים" ויש בו מן
האיכויות של כל הטעמים, למרות שהטעם החמוץ הוא הדומיננטי ביותר. תכונה זו מרמזת על פעילותו הרב גונית של הצמח.
ברפואת הצמחים המודרנית מיוחסת לצמח עוצמת פעילות בינונית, וגם בה הוא משמש במגוון הרכבים המיועדים למצבים שונים. נהוג לכלול בהרכבים אלה גם את שורש השוש, בכדי למנוע פגיעה ברירית הקיבה בשל חמיצותו הגבוהה של פרי השכיזנדרה.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרי.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, אנטי-ויראלי, אנטי-סרטני, מחזק, מצמת, משקם/מגן כבד, נוגד חמצון.
שימושים מקובלים עיקריים
דלקת הכבד (כרוני), סרטן (תמיכה ומניעה), שלשול (כרוני).
שימושים מקובלים משניים
אי-שקט, דלקת הכבד (אקוטי), הזעה מוגברת, הזעת לילה, הפרשות וגינליות, כבד שומני, ליקויים בתפקודי הכבד, מתח מתמשך (סטרס), פלפיטציות, קרי לילה, שחמת הכבד, שפיכה מוקדמת, תת-חומציות בקיבה.
בטיחות וזהירות
בשל חמיצותו הגבוהה עלול הצמח לגרות את רירית הקיבה ולגרום תסמינים של צרבת וכאב אפיגסטרי; תופעות הלוואי נדירות אך הן עשויות לכלול תחושת אי נוחות בבטן, תיאבון מופחת ועור מגורה; תסמינים של מינון יתר כוללים חוסר מנוחה, הפרעות שינה וקוצר נשימה; על פי הרפואה הסינית המסורתית הצמח אסור לשימוש במצבים של עודף חום (כיבים פפטים, יתר לחץ דם, התקפים אפילפטיים, והתרגשות יתר) ובשלבים הראשונים של שיעול ופריחה; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; 10.5 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל בנשים בתקופה זו לא הראה רעילות לעוברים. מחקרים שנערכו בבעלי חיים לא הצביעו על רעילות לעוברים. הצמח מותווה ספציפית לעזרה בתהליך הלידה והתוויה זו מגובה מחקרית.
מחקר נוסף הראה ששימוש בצמח בתקופת ההריון שיפר תסמינים לבביים של נשים שסבלו מלחץ דם נמוך במהלך ההיריון. למרות האמור, ברפואה המסורתית הצמח אסור לשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה: אין מספיק מידע.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 100-300 מ"ג TID.
מרתח: 0.5-3 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר