השום משמש למטרות רפואיות מימי קדם במסורות ריפוי רבות. במהלך השנים האחרונות התעורר עניין רב בפעילותו הרפואית ונערכו בו מחקרים רבים. מעניין לציין כי גם כיום הוא נפוץ ביותר בשימוש ברפואה הביתית המסורתית ובמה שנהוג לכנות "תזונה פונקציונלית", ונפוץ פחות בשימוש במעגלי ההרבליסטים הקליניים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פקעת
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אנטי-בקטריאלי, אנטי-ויראלי, אנטי-סרטני, אנטי-פטרייתי, אנטי-פרזיטי, מוריד לחץ דם, מוריד רמות סוכר בדם, מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, מחטא (חיצוני), מכייח ארומתי, מרחיב כלי-דם, נוגד קרישה, קוטל תולעי מעיים.
שימושים מקובלים עיקריים
זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה, טרשת עורקים (מניעה וטיפול), תולעי מעיים.
שימושים מקובלים משניים
טפילים חד-תאיים, יתר קרישות הדם, יתר שומנים בדם, כאבים ודלקות בגרון, לחץ דם גבוה, מחלות ויראליות (טיפול), סרטן (תמיכה ומניעה).
בטיחות וזהירות
רגישות, תופעות לוואי, תגובות ביניים, התוויות נגד ורעילות: יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים בעלי רגישות ידועה כלפי הצמח; תופעות לוואי עשויות לכלול תחושת אי נוחות בבטן, אלרגיה, פריחה וריח גוף מוגבר; יש לנקוט זהירות במצבים של כיבים מודלקים במערכת העיכול; בשל תכונותיו נוגדות הקרישה של הצמח, יש להפסיק שימוש בו 10 ימים לפני הליך כירורגי ולא לעשות בו שימוש במשלב עם תרופות נוגדות קרישה (כגון קומדין, היפרין, וורפרין); עקב סגולותיו ההיפוגליקמיות של הצמח, יש לנקוט זהירות בעת טיפול באנשים הנוטלים תרופות לוויסות רמת הסוכר בדם (חולי סוכרת); הצמח מגביר את פעילותו של ציטוכרום P-450 3A4, ובכך גורם להפחתת ריכוזן של תרופות מסוימות בדם. עקב כך יש להימנע משימוש בו במשלב עם התרופות הבאות: cyclosporine (fortovase, invirase), saquinavir
הריון: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההיריון.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך ההנקה.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:2 45% אלכוהול 1-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 1.5% אליצין 400-100 מ"ג TID.
שום טרי : 5-1 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר