צמח משתרע רב-שנתי בן למשפחת הלועניתיים, הצומח מעל פני המים באגמים ובביצות. מוצאו בהודו ומשם התפשט לאזורי אקלים טרופיים, כולל ביבשת אמריקה. אף כי אינו שכיח בישראל ניתן למצאו בגולן, בעמק הירדן העליון, במדבר יהודה ובבקעת ים המלח. הצמח ידוע ומקובל ברפואה האיורוודית זה מאות בשנים. יש המבלבלים בינו לבין הספלילה משום שלשניהם תכונות דומות, ולעתים מכונים שניהם בשם האיורוודי Brahmi.
באופן מסורתי השתמשו בהודו בצמח לטיפול באסטמה, בצרידות ובאיבוד הקול, וכן לטיפול בהתמוטטות עצבים ובאפילפסיה וכמחזק עצבי ולבבי. עוצמת פעילותו מתונה והוא מתאים לשימוש לטווח ארוך.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלווה
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, מחזק/מזין מערכת העצבים, מרגיע, משפר תפקוד מנטלי, נוגד חרדה, נוגד פרכוסים.
שימושים מקובלים עיקריים
זיכרון לקוי, חולשת מערכת העצבים, חרדה, כושר ריכוז לקוי, שיטיון (דמנסיה).
שימושים מקובלים משניים
כפיון (אפילפסיה), מתח מתמשך (סטרס), נדודי שינה (אינסומניה), תשישות וחולשה.
בטיחות וזהירות
כמו כל הצמחים מכילי הספונינים, נטילה של הצמח עלולה לגרום לגירוי רירית הקיבה ולהחזר ושטי (ריפלוקס); קיימים דיווחים על נשים שאיבדו באופן זמני את יכולת השמיעה בעקבות נטילת הצמח. מדובר בעיקר בנשים שסבלו מייצור עודף של הורמון האסטרוגן, בנשים שנמצאו בטיפול הורמונלי חלופי (HRT), או בכאלו שנטלו גלולות למניעת הריון. אובדן השמיעה הזמני בקרב נשים אלו יכול לנבוע מאינטראקציה בין האסטרוגן לבין העלייה ברמות ה-GABA הנובעות מאופי הצמח; לא ידועות אינטראקציות אפשריות עם תרופות אחרות, אך יש המלצה לנהוג זהירות בנטילת הצמח בו-זמנית עם phenothiazine; אין התוויות נגד לצמח.
הריון: אין מידע לגבי השימוש במהלך ההיריון.
הנקה: אין מידע לגבי השימוש במהלך ההנקה.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:2, 45% אלכוהול, 4-2 מ"ל TID
תמצית יבשה תקנית: (20%), 150-75 מ"ג TID
חליטה: 4-2 גרם TID
כחלק מפורמולה 30%-25%
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר