מוצאו של הצמח במצרים ובמזרח התיכון. הוא נפוץ כגידול חקלאי וכצמח נוי בארצות רבות. שמו העממי של הצמח (Marigold) מרמז על צבעם הכתום העז של פרחיו, המשמשים לריפוי. שמו הלטיני (Calendula) נגזר מהמילה המתארת את לוח השנה היווני ("קלנדרי"), והיא מרמזת על חודשי הפריחה הארוכים של הצמח, הנמשכים כל ימות השנה – למרות שבחודשי החורף מתמעטים הפרחים. תיעוד היסטורי לשימוש בצמח לצורכי רפואה קיים בתרבות היוונית הקדומה, ולפניה גם בתרבות האינדיאנית ובתרבות הערבית הקדומה, בהן שימש גם לצורכי קוסמטיקה ומאכל. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב ציפורן החתול לצמח עדין, המתאים גם לטיפול בילדים. הצמח נפוץ במיוחד בשימוש חיצוני, והוא מהווה בסיס לקרמים רפואיים רבים. גם בשימוש פנימי הוא מקובל, בעיקר בטיפול בזיהומים ודלקות.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרחים

השפעה ידועה בספרות המקצועית
אנטי-בקטריאלי, אנטי-פטרייתי, מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, מחטא (חיצוני), מטפל בפציעות (חיצוני), ממריץ ייצור מרה והפרשתה, ממריץ מרה, ממריץ/מניע, מנקז לימפתי, מפחית נפיחוּת (חיצוני), מצמת, נוגד דלקת, נוגד זיהום, סופח, עוצר דימום.

שימושים מקובלים עיקריים
אקזמה (חיצוני), גרד וגירויים בעור (חיצוני), כוויות (חיצוני), כיב פפטי (אולקוס).

שימושים מקובלים משניים
אי-סדירות מחזור חודשי, אקנה, אקנה (חיצוני), גודש לימפתי, דימומים ודלקות בחניכיים (חיצוני), דימומים לא תקינים מהרחם, דימומים מהאף, דליות, דלקת המעי הגס (קוליטיס), דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן), דלקת כיס/דרכי המרה, הפרשות וגינליות, וסת שופעת, ורידי רגליים תפוחים וכואבים (חיצוני), חבורות (חיצוני), טחורים (חיצוני), יתר כולסטרול, כאבי מחזור, כיבים (חיצוני), כיבים בחלל הפה (אפטות), מחלות מעיים דלקתיות (IBD), פטרת בעור (חיצוני), פטרת וגינלית, פסוריאזיס, פציעות (חיצוני), פרונקלים וזיהומים תת-עוריים, שטפי דם (חיצוני), תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה), תפרחת חיתולים (חיצוני).

בטיחות וזהירות
הצמח שייך למשפחת המורכבים ומכיל ססקוויטרפנים, יש לנקוט זהירות בטיפול באנשים עם רגישות ידועה; לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגד; מדד רעילות LD 50: בניסוי עם חולדות; 4.6 גרם לכל קילו משקל.
הריון: למרות שאין התוויית נגד מובהקת לשימוש בצמח במהלך ההיריון, מומלץ להימנע מכך מטעמי זהירות.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך תקופת ההנקה.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 70% אלכוהול, 0.3-1.0 מ"ל TID.
חליטה: 5-2 גרם TID.
קרם: Liq. Ext. Calendula 1:1, 20% בבסיס מתאים.
כחלק מפורמולה: 20%-15%.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
מעט מריר, מתקתק, מלוח, ניטרלי עם אפקט מקרר, יבש.

השפעה רפואית
מסלק חום ורעילות, מקל על נפיחות, מנקז גודש לימפתי:
- חום ורעילות: מורסות, פרונקלים, בלוטות לימפה נפוחות, זיהומים חיידקיים, ויראליים ופיטריתיים .
- רוח-לחות-חום בעור: פריחות, גרד, זיהומים ודלקות של העור.

מניע דם, מטפל בגודש וממתן המחזור, סופח ומפסיק הפרשות ודימומים:
- גודש דם ברחם: וסת מקדימה, מרובה עם תחושת כובד באגן וכאבים עמומים, כאבי מחזור.
- תקיעות דם בוורידים: דליות, כאבים ברגליים, התכווצויות בשרירי הרגליים בלילה, טחורים.
- לחות חמה או קרה במחמם התחתון: הפרשות וגינאליות לבנות או צהובות.

מניע צ'י הכבד ומקדם זרימת מרה:
- תקיעות צ'י הכבד: קשיי עיכול, כאבי ראש, חוסר תיאבון.
תרכובות פנוליות:
- טאנינים.
- תרכובות פלבונואידיות: narcissin, rutin,isorhamnetin.
תרכובות איזופרנואידיות:
- מונוטרפנים.
- ססקוויטרפנים.
- ספונינים טריטרפנואידיים:. saponisides A-F אלכוהולים חמש טבעתיים הכוללים faradol, brein, arnidiol, erythrodiol, calenduladiol ונוספים.
- סטרולים: taraxasterol.
- קרוטנואידים.
שרפים ואולאורזינים.
אלקלואידים.
חומרים מוצילגניים (רירה).
תרכובות פוליסכרידיות.
חומצות אורגניות: linoleic acid, linolenic acid, oleic acid, lauric acid.
מינרלים: סידן.
ויטמינים: ויטמין C.

הצמח מכיל שמן נדיף וחומרים מרירים הכוללים מגוון תרכובות פיטוכימיות.
ניסוי קליני שנערך בסרביה-מונטנגרו (2005) מצא כי משחה שהכילה תמצית מהצמח הייתה יעילה כנגד כיבים בוורידי הרגליים (Venous leg ulcers). המחקר כלל 34 מטופלים שחולקו לשתי קבוצות. קבוצת המחקר כללה 21 מטופלים שטופלו במשחה פעמיים ביום במשך 3 שבועות. קבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו כללה 13 מטופלים. התוצאות הראו כי בקבוצת הביקורת חלה ירידה של 41.71% בשטח הכולל של כלל הכיבים לעומת ירידה של 14.52% בקבוצת הביקורת. כמו כן, שבעה מבין 21 המטופלים (33.3%) בקבוצת המחקר הציגו החלמה מלאה לעומת ארבעה מבין 13 (30.7%) בקבוצת הביקורת. קצב ההחלמה מהכיבים היה מהיר יותר באופן משמעותי סטטיסטית בקבוצת המחקר.1

ניסוי קליני אקראי שנערך בצרפת (2004) בדק את השפעתה של משחה עם תמצית מהצמח במניעת דלקת עור אקוטית (Acute dermatitis) בנשים שעברו ניתוח להסרת גידול סרטני מהשד ושלאחריו עברו הקרנות. הניסוי כלל 254 נשים שחולקו לשתי קבוצות. קבוצת המחקר כלל 126 נשים שקיבלו את המשחה עם תמצית הצמח ואילו קבוצת הביקורת כלל 128 נשים שקיבלו משחת Trolamine, הנחשבת כטיפול המקובל ביותר. תוצאות הניסוי הראו כי הופעת דלקת עור אקוטית ברמה 2 ומעלה חלה ב 41% מהמטופלים בקבוצת המחקר בהשוואה ל- 63% מהמטופלים בקבוצת הביקורת. כמו כן, נשים שהשתמשו במשחת הקלנדולה סבלו פחות מכאבים כתוצאה מההקרנות. למרות שמשחת הקלנדולה הייתה קשה יותר למריחה, שביעות הרצון ממנה הייתה רבה יותר.2

מחקר מקסיקני (2006) שנערך על חולדות מצא כי לתמצית מפרחי הצמח פעילות מגנה על תאי כבד מפני נזק שנגרם מחשיפה לחומרים מסרטנים.3
1. Int J Tissue React. 2005;27(3):101-6.
2. J Clin Oncol. 2004 Apr 15;22(8):1447-53.
3. Planta Med. 2006 Feb;72(3):217-21.