מוצאו של התה הירוק בהודו ובסין. זהו שיח או עץ ירוק עד ממשפחת התאיים, הנפוץ כגידול חקלאי בארצות מוצאו, כמו גם ביפן, בציילון, באינדונזיה, ברוסיה ובארצות נוספות. עץ התה הפראי מתנשא עד לגובה 6 מטר, אך בגידולים המסחריים העצים נגזמים כדי להקל את קטיף העלים וגובהם מגיע לכ-1.5 מטר בלבד.
התה הירוק מגיע בעיקר מסין ומיפן ואינו עובר תהליך עיבוד תעשייתי. התה השחור והאדום מיוצרים בהודו, בציילון ובקניה בשיטות של התססה וחימום. תהליך זה משפיע על תכולת והרכב הפוליפנולים בהם ומקנים לתה השחור את ניחוחו הייחודי. סוג תה נוסף, הידוע בשם תה אולונג, עובר התססה חלקית.
בסין החלו לשתות תה ירוק במהלך האלף השלישי לפנה"ס. מאוחר יותר זכה המנהג לעידודם של נזירים בודהיסטים, שראו בו תרופה כנגד מזג רע ונעדר איפוק. רק במהלך המאה ה-16 הגיע התה לאירופה, ואילו במאה ה-17 ערכו עמו היכרות גם תושבי רוסיה ומונגוליה. בתקופה זו עלתה בהתמדה הפופולריות שלו בצרפת, בבריטניה ובהולנד.
סגולותיו הרפואיות של התה הירוק נודעו כבר במהלך המאה הראשונה לספירה. הוא נחשב למשתן, ממריץ, נוגד רעלים וממריץ עיכול – תכונות שהוכחו במהלך המאה האחרונה גם באמצעות מחקר מדעי. המחקר חשף גם את תכונותיו נוגדות החמצון, נוגדות הסרטן ונוגדות הזיהום המגוונות של הצמח.
התה הירוק נחשב לבעל עוצמת פעילות מתונה.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים (בעיקר ניצני עלים ועלים צעירים).
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אנטי-סרטני, מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, ממריץ עצבי, ממריץ קיבה, מעורר, מצמת, משתן נפח, נוגד גידולים ממאירים, נוגד חמצון.
שימושים מקובלים עיקריים
טרשת עורקים (מניעה וטיפול), סרטן (תמיכה ומניעה).
שימושים מקובלים משניים
בצקות, יתר כולסטרול, כאב ראש (אקוטי), שלשול (אקוטי).
בטיחות וזהירות
תופעות לוואי עשויות לכלול כאבי ראש, סחרחורת והפרעות העיכול; עבודות אפידמיולוגיות מצביעות על אפשרות שצריכת תה ירוק יכולה להשפיע על מטבוליזם הברזל על ידי הפחתת ספיגתו במעיים. לאנשים הסובלים מחוסר ברזל מומלץ להימנע משתיית תה בו-זמנית עם הארוחה; יש לציין, כי השפעה מיטיבה של שתיית תה עם הארוחה נצפתה במחקר בו נטלו חלק חולים בהמוכרומטוזיס גנטי. מספר עבודות מצביעות על כך שצריכת תה יכולה להשפיע על ספיגת אוקסלאט, ובכך לתרום ליצירת אבני כליה. אולם, מחקרים אפידמיולוגיים הראו דווקא יחס הפוך בהקשר זה; ויטמין K המצוי בתה ירוק עלול להתנגש עם הפעילות נוגדת הקרישה של ווארפרין. צריכה יומית של למעלה מ-4 ספלי תה איננה מומלצת לנוטלים את התרופה; אין דיווחים על רעילות קלינית הנובעת מצריכה יומית של תה ירוק.
הריון והנקה: ה- FDA האמריקאי ממליץ לנשים בהריון ולאלו המבקשות להרות להגביל את צריכת הקפאין. קפאין חוצה את השלייה וגם מופיע בחלב המינקת. צריכה מוגזמת של קפאין (גבוהה מ- 600 מ"ג ליום) נמצאה כבעלת זיקה סטטיסטית חלשה עם עלייה בסיכון להפלות, ירידה במשקל הוולד, לידה מוקדמת, עלייה בפעילות נשימתית של העובר וירידה של קצב הלב הבסיסי בעובר.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 7-3 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 200-100 מ"ג TID.
חליטה: 5-2 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה: 30%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר