שיח רב-שנתי ממשפחת הורדניים המתנשא לגובה של עד שני
מטר, הגדל בר באירופה ובחלקים מאסיה וכן באופן תרבותי באמריקה הצפונית. הפרחים קטנים ומרובים וצבעם לבן/צהבהב הפורחים בקיץ, במהלכו נאסף הצמח לשימוש רפואי. עוד בשנות השלושים של המאה התשע-עשרה החלו להפיק מהצמח רכיבים נוגדי דלקת בשם סליצילאטים, וכשישים שנה לאחר מכן ייצרה חברת "באייר" הגרמנית את האצטיל-סליצילאט. ל"תרופת הפלא" החדשה הם קראו אספירין על שם "ספיריאה" – שמו הבוטני הישן של הצמח. ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הפיליפנדולה כספציפית לטיפול בחומציות יתר בקיבה ובריפלוקס, וכצמח עדין המתאים אף לטיפול בילדים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלווה.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מחטא (דרכי השתן), מצמת, משקם/מזין רקמות ריריות, נוגד דלקת, נוגד זיהום, סותר חומצה.
שימושים מקובלים עיקריים
חומציות יתר בקיבה, כיב פפטי (אולקוס), צרבת, ריפלוקס, שלשול (אקוטי).
שימושים מקובלים משניים
דלקת המעי הגס (קוליטיס), דלקת המעי הדק (מחלת קרוהן), זיהומים ודלקות בדרכי השתן (אקוטי), כאבי מפרקים/שרירים, מחלות מעיים דלקתיות (IBD), קשיי עיכול (דיספפסיה), קשיי עיכול עם גזים, שלשול (כרוני).
בטיחות וזהירות
יש להימנע ממתן הצמח לאנשים הרגישים לאספירין; אין מידע על תופעות לוואי; יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות נוגדות קרישה; יש לקחת את הצמח בנפרד מתוספי ברזל, ויטמיןB1 ותרופות או צמחים המכילים אלקלואידים (דוגמת תרופות המכילות אפדרין, אטרופין או קודאין), תרופות להרחבת סימפונות, טיילנול ואקמול. בשל תכולת הטאנינים הגבוהה עדיף להימנע משימוש במקרים של עצירות, אנמיה (כתוצאה מחוסר ברזל) ותת תזונה. כמו כן, יש לנקוט זהירות במצבים כיביים או דלקתיים במערכת העיכול; מחקרים שבוצעו עם הצמח השלם לא הצביעו על רעילות. בניסויים שנערכו עם החומר salicylaldehyde נמדד מדד רעילות LD 50: בניסוי עם עכברים; 0.5 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל שנערך בנשים בתקופת ההריון לא הצביע על כל רעילות. מחקרים שנערכו בבעלי חיים בהם ניתנו מינונים גבוהים מאוד (400 מ"ג/ק"ג של salicylaldehyde) הצביע על רעילות לעוברים, אולם לא ברורה הרלוונטיות של ממצאים אלו לבני-אדם.
הנקה: הצמח אפשרי לשימוש בהנקה, אולם יש לעשות כן במשנה זהירות ותחת פיקוח מקצועי.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 3-1 מ"ל TID.
חליטה: 2-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר