מוצאה של המליסה במזרח התיכון ובמערב אסיה, משם התפשטה לרוב חלקי העולם. לשמן הנדיף שבעלי הצמח ארומה וטעם לימוניים, ההופכים אותו לאחד האהודים מבין צמחי התבלין המשמשים לחליטה. לאורך הדורות שימשה המליסה ברפואה המסורתית של עמים רבים, כצמח מחזק שביכולתו לרפא בעיות רפואיות רבות. הצמח יועד בעת העתיקה לטיפול בבעיות נשים ובבעיות עצבים כנדודי שינה (אינסומניה), פרכוסים, עוויתות, כאבי ראש, פלפיטציות, מיגרנות, כאבי שיניים, הצטננות, הכשות חרקים ואפילו גידולים.
"מי מליסה כרמליתיים" שמשו כתרופת-על לכל המחלות. מקור המשקה בנזירי המסדר הכרמליתי שנוסד במאה ה-13 על הר הכרמל, ומשם נפוץ לרחבי האימפריה הצלבנית. המשקה התבסס על תמציות שהופקו ממליסה, לימון, ציפורן, קינמון, כוסברה, מיורן ואנג'ליקה. הוא שימש בעיקר כמרגיע, לטיפול בבעיות של פעילות יתר של מערכת העצבים.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת המליסה לצמח עדין המותווה לטיפול בהפרעות עיכול, וכן בבעיות שמקורן בפעילות יתר של בלוטת התריס ומערכת העצבים.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אנטי-ויראלי, מחזק/מזין מערכת העצבים, מייזע, מעכב בלוטת התריס, מפיג גזים, מרגיע, מרומם, נוגד עווית.
שימושים מקובלים עיקריים
אי-שקט, דיכאון, קשיי עיכול עם גזים, תריסיות יתר.
שימושים מקובלים משניים
הרפס (חיצוני), חרדה, נדודי שינה (אינסומניה), עוויתות שרירים, פלפיטציות, תסמונת המעי הרגיז (IBS).
בטיחות וזהירות
קיימים דיווחים בודדים על אודות אלרגיה מקומית כתוצאה משימוש חיצוני בצמח; הצמח עלול להגביר השפעתן של תרופות הרגעה ממשפחת הברביטוראטים; הצמח אסור לשימוש באנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס או מגלאוקומה (ברקת).
הריון: קיימים חילוקי דעות בנושא. לפי מקורות אחדים הצמח אינו מתאים לשימוש בתקופה זו עקב תכונותיו ממריצות הרחם (אמנוגוג). לפי מקורות אחרים ניתן להשתמש בצמח גם בתקופה זו.
הנקה: הצמח אפשרי לשימוש בתקופה זו .
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-5 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 150-300 מ"ג TID.
חליטה: 2-5 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר