מינים שונים של לחך מקובלים בשימוש, השפעתם דומה וניתן להשתמש בהם לחילופין. בין מינים אלה ניתן לציין את Plantago
major ואת Plantago lanceolata, המקובלים ברפואת הצמחים המודרנית, וכן את הלחך המצוי, Plantago lagopus, הגדל בישראל ואשר שימש ברפואה העממית המקומית. Plantago lanceolata הנו צמח רב שנתי המתהדר בעלים גדולים המסודרים בצורת שושנה וצבעם ירוק עמוק. שפת העלה חלקה, עורקי העלה מקבילים ובולטים. גבעולי התפרחת חסרי עלים ועשויים להגיע עד לגובה של 30 סנטימטרים. פרחיו דו מיניים וזרעיו מכילים חומר רירי שמטרתו למנוע מהם להתרחק מבית הגידול של הצמח. שמו האנגלי, Ribwort, מתייחס למבנה העלה המזכיר צלעות, וגם מרמז על השפעתו הרפואית הפונה לבית החזה. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב הלחך לצמח עדין המתאים לטיפול בילדים. הוא מותווה בעיקר לטיפול בשיעולים, בדימום ובמצבים שונים המאופיינים בהפרשה עודפת של ליחה.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מחזק שלפוחית השתן, מטפל בפציעות (חיצוני), מכייח מרכך, מצמת, מרכך/מלחלח, משקם/מזין רקמות ריריות, נוגד אלרגיה, נוגד דלקת, סופח.
שימושים מקובלים עיקריים
ברונכיטיס (אקוטי), זיהומים ודלקות במערכת הנשימה התחתונה, שיעול יבש, שיעול ליחתי.
שימושים מקובלים משניים
הרטבת לילה, השתנה תכופה/דחופה, זיהומים ודלקות במערכת הנשימה העליונה, זיהומים ודלקות בדרכי השתן (אקוטי), זיהומים ודלקות בדרכי השתן (כרוני/מניעה), טחורים, נזלת, סינוסיטיס, פרונקלים וזיהומים תת-עוריים.
בטיחות וזהירות
קיימים דיווחים על אודות תגובות אלרגיות בעקבות השימוש בצמח; יש לנקוט זהירות בשימוש בבעלי נטיות אלרגיות; לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגדשל הצמח; יש לנקוט זהירות בשילוב הצמח עם תרופות להסדרת קצב הלב (Digoxin) עקב חשש כי הצמח עלול להפריע בניטור התרופה.
הריון: הצמח אפשרי לשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה: הצמח אפשרי לשימוש במהלך תקופה זו.
אופני שימוש ומינונים
טינקוטרה: 1:3 45% אלכוהול, 4 -2 מ"ל TID.
חליטה: 4 -2 גרם TID.
קרם: 30% בבסיס קרם צמחי.
כחלק מפורמולה: 25%-30%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר