זהו צמח מטפס רב-שנתי ממשפחת הארכוביתיים, הגדל בסין ונאסף לשימוש רפואי באביב ובסתיו.
הרפואה הסינית מייחסת לארכובית זו סגולות ריפוי ייחודיות: היא
נחשבת לאחד הצמחים המזינים את התמצית (הג'ינג) והמחזקים כליות וכבד החשובים ביותר. ברפואה זו מיועדת הארכובית הסינית לטיפול בתסמינים של חוסר יין האופייניים לגיל מתקדם ולהזדקנות בטרם עת, וכן לתסמינים של חוסר דם.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הארכובית הסינית לצמח בעל עוצמת פעילות מתונה, בעל ייעוד טיפולי כנוגד תהליכי הזדקנות (אנטי-אייג'ינג).
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורש.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, מעכב תהליכי הזדקנות, משלשל עדין, משקם/מגן כבד, נוגד חמצון.
שימושים מקובלים עיקריים
גיל מבוגר (תמיכה), יתר כולסטרול, נשירת שיער, עצירות, שיבה מוקדמת.
שימושים מקובלים משניים
הפרשות וגינליות, טנטון, ליקויים בתפקודי הכבד, מתח מתמשך (סטרס), נדודי שינה (אינסומניה), סחרחורות (ורטיגו), פרונקלים וזיהומים תת-עוריים, קרי לילה, רגישות וכאב בגב התחתון, שפיכה מוקדמת.
בטיחות וזהירות
יחסית לשימוש הנרחב הנעשה בצמח, קיימים בספרות שבעה דיווחים בלבד על תופעות של רגישות מיוחדת בעקבות השימוש בו (כולם כללו שימוש בפורמולות פטנט סיניות) – ונראה כי מדובר במקרים חריגים. מלבדם לא ידועות תופעות של רגישות מיוחדת לארכובית סינית. הדיווחים חלים על שיבוש בתפקודי כבד וכן על הופעת צהבת או דלקת בכבד בעקבות שימוש בצמח. בכל המקרים התופעות נעלמו לאחר הפסקת השימוש. למרות האמור, ארכובית סינית מכילה חומרים שנחשבים למגנים על הכבד ואף גורמים לעיכוב של אנזימי כבד מסוג ALT ו-AST; יש לנקוט משנה זהירות במתן ארכובית סינית לאנשים הסובלים ממחלות או בעיות תפקודיות של הכבד; מינון גבוה של ארכובית סינית עלול לגרום לשלשולים, ולכן יש להיזהר במתן הצמח לסובלים מהם; לא ידוע על רעילות כלשהי של הצמח.
אינטראקציות עם תרופות: קיימות עדויות להשפעה מורידת סוכר (היפוגליקמית) מתונה של ארכובית סינית. ממצאים אלו העלו חששות תיאורטיים לגבי שילוב הצמח עם תרופות מורידות סוכר. לא ידוע על מחקרים שנערכו בנושא או על דיווחים קליניים. למען הזהירות מומלץ לערוך ניטור של רמת הסוכר בדמם של מטופלים אשר משלבים מינונים גבוהים של ארכובית סינית עם תרופות אלו; תיאורטית, שימוש יתר בארכובית סינית עלול להעלות את הסיכון למחסור באשלגן (היפוקלמיה). מחסור באשלגן עלול לגרום לרעילות של התרופה דיגוקסין. במקרה של שימוש משולב יש לבצע ניטור של רמת האשלגן בדם ולהשלים חסרים במידת הצורך; שלשולים (העלולים
להיגרם בעקבות שימוש בצמח) יכולים להעצים את ההשפעה של התרופה קומדין, ועלולים להעלות את הסיכון לדימום. אנשים אשר משתמשים בתרופה זאת, מוטב שלא ייטלו מינונים גבוהים של ארכובית סינית.
הריון: אין מספיק מידע. עקב תכולה של אנטרוקינונים (חומרים משלשלים) מוטב לא להשתמש בארכובית סינית במהלך תקופה זו.
הנקה: אין מספיק מידע. מוטב להימנע בתקופה זו משום שאנטרוקינונים יכולים לעבור בחלב האם ולגרום לשלשולים אצל התינוק.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה 1:3 , 45% אלכוהול, 5-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה 5:1, 300-150 מ"ג TID.
מרתח, 9-3 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה 25%-20%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר