זהו צמח רב שנתי בעל תפרחת צהובה, הנישא עד לגובה של כ- 70 ס"מ וגדל באזורים ההרריים של מרכז וצפון אסיה (מונגוליה, סיביר) וכן באירופה, ברוסיה, בסקנדינביה ובארצות נוספות. קנה השורש שלו, המשמש למטרות רפואה, הוא שהקנה לו את שמו, על שום ניחוח הוורד שהוא מפיץ. משך מאות שנים היה הצמח מקובל בשימוש ברפואה של ארצות סקנדינביה ורוסיה, כחומר המשפר את העמידות הפיזית ומגביר את יכולת העבודה.
הוא שימש גם לטיפול בעייפות, בדיכאון, באנמיה, באימפוטנציה, בזיהומים שונים, בהפרעות עצביות – והרשימה עודנה ארוכה.
מוכרים מינים שונים של רודיולה, הנבדלים זה מזה בתכולת התרכובות הפיטוכימיות שהם מכילים. משום כך יש הכרח בהגדרת מין הצמח: למטרות רפואיות משמש רק המין Rhodiola rosea. עניין זה מקבל משנה תוקף מול העובדה כי זהו המין היחידי שעבר מחקר טוקסיקולוגי נרחב, ואושר כבטוח לשימוש.
מחקרים מוקדמים הצביעו על חשיבות רבה למינונים המשמשים לטיפול באמצעותו: התברר כי למינונים נמוכים עד בינוניים של הצמח יש השפעה ממריצה על מערכת העצבים המרכזית, בעוד שמינונים גבוהים יותר הראו פעילות מרגיעה. עוד עולה מן המחקרים כי במינונים נמוכים עד בינוניים הצמח המריץ את השפעתם של המוליכים העצביים נוראדרנלין, דופמין וסרוטונין במערכת העצבים המרכזית. כמו כן נמצא כי תמצית רודיולה המריצה את השפעתם של חומרים אלה על המוח גם על-ידי הגברת החדירות של מחסום דם-מוח לחומרי המוצא לנוירוטרנסמיטורים אלה.
פועל יוצא מהשפעה זו הוא עוררות של קליפת המוח והמערכת הלימבית וכתוצאה מכך המרצה של התפקודים הקוגנטיביים (חשיבה, ניתוח נתונים, הערכה, תכנון וכיו"ב) וכן של יכולת הקשב, הזיכרון והלימוד.
ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הרודיולה לצמח בעל עוצמת פעילות בינונית, והיא נחשבת לאדפטוגן המועדף למצבים המשלבים חולשה ודיכאון.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורש.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אדפטוגן, אנטי-סרטני, מאזן בלוטת התריס, מחזק, מחזק לב, מחזק/מזין מערכת העצבים, ממריץ/מניע, ממריץ/משפעל חיסון, מעורר, מעורר יצר מיני, מרגיע, משפר תפקוד מיני, משפר תפקוד מנטלי, נוגד דיכאון, נוגד חרדה, נוגד חמצון.
שימושים מקובלים עיקריים
אין אונות (אימפוטנציה), אנמיה, דיכאון, כושר ריכוז לקוי, מתח מתמשך (סטרס), תסמונת העייפות הכרונית (CFS), תשישות וחולשה.
שימושים מקובלים משניים
גיל מבוגר (תמיכה), החלמה (תמיכה), זיכרון לקוי, חולשה חיסונית, חולשת מערכת העיכול, חולשת מערכת העצבים, חולשת שריר הלב, חרדה, יצר מיני ירוד, כימותרפיה (תמיכה), מחלות אוטואימוניות, מחלות ויראליות (מניעה), מחלת גבהים, מחלת הנשיקה (מונונוקליאוזיס), סרטן (תמיכה ומניעה), פיברומיאלגיה, שפיכה מוקדמת, תפקוד מיני לקוי.
בטיחות וזהירות
לא ידועות רגישות או תופעות לוואי כתוצאה משימוש בצמח. מינון יתר עלול לגרום לעוררות יתר, לחוסר שקט ולהפרעות בשינה. מינון זה נמדד על פי דיווחים שונים בכמות של בין 800 מ"ג ל 2000 מ"ג ליום של תמצית תקנית; באופן כללי, הצמח לא מומלץ לשימוש במצבים המאופיינים ברפואה המסורתית בעודף ובחום ומלווים בעוררות יתר. מומלץ ליטול את הצמח בבוקר ולהימנע מנטילה בערב ולפני השינה; בשל היותו נוגד דיכאון וממריץ, יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים הסובלים ממצבים דו-קוטביים בעלי נטייה להגיב לטיפול אנטי-דכאוני בתגובה מאנית; יש לנקוט זהירות בשימוש משולב עם תרופות נוגדות דיכאון (מעכבי MAO ו-SSRI).
הריון: אין מספיק מידע בנושא.
הנקה: אין מספיק מידע בנושא.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה 1:3, 45% אלכוהול, 1-2 מ"ל TID.
תמצית יבשה תקנית (3/1%), 100-200 מ"ג TID.
מרתח, 0.5-1 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה 20%-25%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר