זהו צמח ממשפחת המורכבים, שמקורו בדרום אמריקה. עליו שימשו במשך מאות שנים את הילידים בפרגוואי, בברזיל, בארגנטינה ובמדינות נוספות, כממתיק למשקאות המסווה את טעמם המר של צמחים אחרים בתערובות תה.
בשנות ה-70 של המאה ה-20 התירו ביפן את ייצורן של תמציות סטיביה ושל מוצרים המבוססים על הגליקוזיד הטהור. לקראת סוף שנות ה-80 היוו מוצרי סטיביה כ-50 אחוז משוק הממתיקים בארץ זו.
ל- Stevioside , הגליקוסיד המתוק העיקרי בסטיביה, תכונות פיסיקו-כימיות שלא ניתן למצוא בתחליפי סוכר ובממתיקים מלאכותיים אחרים, דוגמת עמידות בחום ובחומציות וכן אי גרימת תסיסה. כמו כן, החומר אינו מאבד את צבעו בעת חימום. מחקרים שונים הראו שצמח הסטיביה ומוצרים המופקים ממנו מתאימים לשימוש לסובלים מסוכרת וכי הערך הקלורי שלהם שואף לאפס.
גם לאחר שנים של שימוש בסטיביה במערב, לא נצפו כל השפעות בלתי רצויות. מחקרי בטיחות שנערכו בצמח העלו מסקנה חד-משמעית, לפיה לצמח ולמוצריו אין השפעה רעלנית כרונית או אקוטית כלשהי, וכי הוא מתאים לשמש כממתיק לבני-אדם. גם מבדקים לאיתור השפעה מוטוגנית של הצמח שללו כל השפעה כזאת. בנוסף לשימוש כממתיק, מחקרים שונים הראו כי הסטיביה מוריד לחץ דם ורמות סוכר בדם. לתמצית הצמח המרוכזת מתיקות הגבוהה פי 300 משל הסוכר והיא מעוטת טעם לוואי ומסיסה במים.
ברפואת הצמחים המודרנית נהוג לשלב את תמצית הצמח בפורמולות הכוללות תמציות צמחים בעלות טעם חזק במיוחד, או בפורמולות המיועדות לילדים, על מנת לשפר את טעמו של התכשיר.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד לחץ דם, מוריד רמות סוכר בדם.
שימושים מקובלים עיקריים
יתר סוכר בדם, לחץ דם גבוה, סוכרת.
אופני שימוש ומינונים
תמיסה מימית: 7-5 טיפות מקבילות ל- 1 כפית סוכר מבחינת דרגת המתיקות.
תמצית יבשה אבקתית המכילה 67% של הגליקוסידים המתוקים. להמתקת 100 מ"ל נוזל, יש צורך בכ- 25-50 מ"ג של חומר זה.
חליטה: 3-1 גרם.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר