מוצאו של הצמח, הנמנה עם משפחת המורכבים, במערב אירופה. המרפאים הערביים של המאה העשירית התייחסו לשינן כאל משלשל ומשתן, אבל בעיקר כמחזק (Tonic) לכבד. בימי הביניים השתמשו בצמח כדי לטפל במחלות של המרה הצהובה, הכבד וכיס מרה. גם ברפואה העממית של סין, הודו ורוסיה שימש השינן לתמיכה בכבד, וברפואה הסינית המסורתית משלבים אותו עם צמחים אחרים בפורמולות לטיפול בצהבת. השורש הקלוי משמש כתחליף טבעי לקפה. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב שורש שן הארי לצמח עדין, המתאים במיוחד לטיפול בדלקות מפרקים כרוניות ולצורך תהליכי פינוי רעלים (דה-טוקסיפיקציה).
חלקי הצמח בשימוש רפואי
שורש.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, ממריץ ייצור מרה והפרשתה, ממריץ מרה, מנקז לימפתי, משלשל עדין, משקם/מגן כבד, משתן מטבולי, מתמיר (אלטרטיבי), נוגד דלקת.
שימושים מקובלים עיקריים
דלקת הכבד (כרוני), דלקת כיס/דרכי המרה, דלקת מפרקים ריאומטית (RA), ליקויים בתפקודי הכבד.
שימושים מקובלים משניים
אבני מרה, בצקות, גודש לימפתי, דלקת הכבד (אקוטי), חולשת מערכת העיכול, כבד שומני, כימותרפיה (תמיכה), עצירות, פינוי רעלים (דה-טוקסיפיקציה), פסוריאזיס, קשיי עיכול (דיספפסיה), שיגדון (גאוט).
בטיחות וזהירות
ידועים מקרים אחדים של אלרגיה קלה לצמח. הצמח הוא ממשפחת המורכבים ומכיל לקטונים ססקוויטרפניים ולכן יש לנקוט זהירות בשימוש באנשים בעלי רגישות ידועה למשפחה זו; תופעות לוואי הנגרמות מנטילה של הצמח במינונים רפואיים הינן נדירות. קיימים דיווחים בודדים על אודות תופעות לוואי שכללו צרבות והפרעות עיכול; מינון יתר עלול לגרום שלשול קל; על הסובלים מאבנים בכיס המרה והסובלים מעודף חומציות בקיבה יש לנקוט זהירות בשימוש בצמח. מכיוון ששורש הצמח נחשב לממריץ מרה, הוא נחשב כלא מתאים לשימוש במקרים של חסימות בדרכי המרה, דלקת בכיס המרה וחסימת מעיים. מאותם טעמים, לא מומלץ להשתמש בצמח במצבים של דלקות בקיבה או כיבים במערכת העיכול. מקור בודד מציין התוויות נגד נוספות הקשורות למחלות של הכבד כגון צהבת, שחמת וסרטן בכבד; קיימת השערה תיאורטית לפיה נטילה משולבת של הצמח עם ליתיום עלולה להגביר את תופעות הרעילות של התרופה וזאת בגלל השפעה מצטברת של איבוד נתרן. אין ראיות קליניות התומכות בהשערה זו; מדד רעילות LD 50: בהזרקה תוך בטנית לעכברים, 36.6 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל בנשים במהלך תקופה זו לא הראה רעילות לעוברים. מידע ממחקרים שנערכו בבעלי חיים הינו חלקי ואינו מספק. מקורות רשמיים אינם אוסרים על שימוש בצמח בתקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש במהלך תקופה זו.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 25% אלכוהול, 3-6 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 150-300 מ"ג TID.
מרתח:8-2 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-30%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר