הצמח, ממשפחת השפתניים, מוצאו באזורי מערב הים התיכון ודרום אירופה, וכיום מגדלים אותו כצמח נוי. בישראל גדל המין בת קורנית הערבות (T. bovei). מאז העת העתיקה משמש הצמח את האדם לצרכים מגוונים: כצמח תבלין אהוד במיוחד, לרבות כאחד ממרכיביה של תערובת ה"זעתר" הידועה; כמרכיב במשקאות אלכוהוליים ובתערובות המיועדות לחליטות תה; עליו המיובשים שימשו להרחקת חרקים מבגדים, בדומה ללבנדר; השמן הנדיף של הצמח משמש גם בעת המודרנית בתעשיות הבשמים והקוסמטיקה. הוא נחשב לאהוד ביותר גם בענף הארומתרפיה ובחקלאות האורגנית משתמשים בו להרחקת מזיקים.
בת קורנית נחשבת לאחד מצמחי המרפא החשובים והעתיקים ביותר שבשימוש: גווילי פפירוס המתוארכים 5500 שנה לפני זמננו מתעדים שימוש בצמח לצרכים רפואיים במצרים העתיקה ואילו שניים מאבות הרפואה, דיוסקורידס ופליניוס מזכירים את הצמח בכתביהם. החל מהמאה ה-11 החל השימוש בו למטרות רפואה להתפשט ברחבי אירופה ובריטניה. בתקופה זו נחשב לתכשיר נוגד עווית עיקרי לטיפול בשיעול. חליטת בת קורנית ממותקת בדבש או בסוכר נחשבה כתרופה בדוקה לשעלת, לכאבי גרון ולעודף ליחה. חליטת תה מהצמח שימשה לספיחת גזים, לעווית מעיים (colic), לליקויי עיכול (dyspepsia) ולהורדת חום בהצטננות. השמן הנדיף שימש לעיסוי במחלות מפרקים ובכאבי עצבים. המרפאים האקלקטיים של המאה ה-19 התייחסו לצמח גם כאל מקדם מחזור (emmenagogue) ומחזק (tonic), והשתמשו בחליטת הצמח לטיפול במה שכונה "היסטריה", בכאבי מחזור ולתמיכה בהחלמה ממחלה. יוחסו לצמח איכויות כמעורר, מחזק וממריץ, אך גם כמרגיע – לטיפול בנדודי שינה, בחרדות ובדיכאון. הצמח היה מקובל גם לטיפול בשלשולים ובהרטבת לילה בקרב ילדים, וכן כתרופה לגרגור בדלקות שקדים ובשעלת. כיום נהוג לייחס חלק ניכר מפעילותו של הצמח לשמן הנדיף שהוא מכיל, לרבות השפעת הצמח על תפקודי ההפרשה ועל הפעולה השרירית בסמפונות. מנגנון הפעולה של תמצית הצמח כאשר היא ניטלת בבליעה, כולל הפרשת השמן הנדיף ברובו דרך נאדיות הריאה: כך הוא מגיע אל האזור בו נדרשת פעולתו. אזור פעילותו העיקרית של השמן הוא דרכי הנשימה, ומיוחסת לו פעילות מחטאת, מכייחת ומרפה. ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת בת-הקורנית לצמח עדין המתאים במיוחד לטיפול בילדים ולשימוש מניעתי ארוך טווח.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
עלים, פרחים.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
אנטי-בקטריאלי, אנטי-פטרייתי, מחזק, מחטא (דרכי הנשימה), מכייח ארומתי, ממריץ/מחמם, ממריץ/משפעל חיסון, מפחית ליחה, מפיג גזים, מצמת, מרחיב סמפונות, נוגד חמצון, נוגד עווית (מערכת נשימה), נוגד שיעול, סופח, קוטל תולעי מעיים.
שימושים מקובלים עיקריים
ברונכיטיס (אקוטי), ברונכיטיס (כרוני), זיהומים אקוטיים במערכת העיכול, זיהומים ודלקות במערכת הנשימה התחתונה, שיעול ליחתי.
שימושים מקובלים משניים
אסטמה, דימומים ודלקות בחניכיים (חיצוני), דלקת ריאות, חולשה חיסונית, חולשת מערכת העיכול, כאבי בטן עוויתיים (Colic), כיב פפטי (אולקוס), קשיי עיכול עם גזים, שיעול מגורה/עוויתי, שלשול (אקוטי), שעלת, שפעת והצטננות, תולעי מעיים.
בטיחות וזהירות
קיימים דיווחים מעטים על אודות רגישות אפשרית לצמח. רגישות זו עשויה לכלול תגובות עוריות; לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגד הנגרמות משימוש במינונים רפואיים של הצמח; מדד רעילות LD 50: בניסויים שנערכו על עכברים בשמן הנדיף; 2.84 ו-4.7 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל בנשים במהלך תקופה זו לא הצביע על רעילות לעוברים. מידע ממחקרים שנערכו בבעלי חיים הינו חלקי ואינו מספק. מקורות רשמיים אוסרים על שימוש בצמח בתקופה זו.
הנקה: קיימים חילוקי דעות בנושא. בעוד שמספר מקורות רישמיים אוסרים את השימוש במהלך תקופה זו, מקורות אחרים טוענים כי השימוש אפשרי.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-5 מ"ל TID.
חליטה: 2-4 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-30%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר