זהו עשב קוצני משתרע ממשפחת הזוגניים שמוצאו באסיה ובאירופה. הוא משמש נאמנה במסורות ריפוי שונות לאורך מאות שנים. ברפואה המסורתית של התורכים שימש הצמח לטיפול ביתר לחץ דם וברמות גבוהות של שומנים בדם. באירופה שימש לטיפול בהפרעות עצביות, בכאבי ראש, בעצירות וכן בהפרעות בתפקוד המיני. בהודו משמש הצמח לטיפול בהפרעות של הכליות, הכבד והמערכת הקרדיו-וסקולרית, בעוד שברפואה הסינית המסורתית מודגשת בעיקר השפעת הצמח על הכבד, והוא משמש לטיפול במגוון של מצבים הנובעים מליקויים בתפקודו של איבר זה. בנוסף, הוא משמש ברפואה זו להזנת תמצית החיים (הג'ינג) ולתמיכה ביאנג הכליה ("היצר והתפקוד המיני").ברפואת הצמחים המודרנית הוא משמש בעיקר לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני ובליבידו בקרב גברים. עוצמת פעילותו בינונית.

חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרי.

השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, ממריץ/מחמם, מעורר יצר מיני, מעלה ספירת זרע,משפר תפקוד מיני.

שימושים מקובלים עיקריים
אין אונות (אימפוטנציה), יצר מיני ירוד, ספירת זרע נמוכה, תפקוד מיני לקוי.

שימושים מקובלים משניים
גלי חום של גיל המעבר, ויטליגו, יתר כולסטרול, יתר שומנים בדם, ליקויי פוריות (נשים), רגישות וכאב בגב התחתון, שפיכה מוקדמת, תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה).

בטיחות וזהירות
לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגד כתוצאה משימוש במינונים רפואיים של הצמח; יש לנקוט זהירות בשימוש בסובלים מבעיות בזרימת המרה. הצמח אינו מומלץ לשימוש באנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או בחוסר של ויטמיניA, D, E, K ; מדד רעילות LD 50: בניסוי שנערך בעכברים ובחולדות, מעל 10 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל בנשים במהלך תקופה זו לא הצביע על רעילות לעוברים. מחקרים שנערכו בבעלי חיים במינונים גבוהים מאוד הצביעו על נזק לעוברים, אולם לא ברורה הרלוונטיות של מחקרים אלו לשימוש בבני אדם. על פי הרפואה המסורתית יש לנקוט זהירות בשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו, אך יש לנקוט בזהירות. רצוי שהשימוש בצמח בתקופה זו יערך תחת פיקוח מקצועי.

אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 40% ספונינים, 100-200 מ"ג TID.
מרתח: 2-4 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-30%.

מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר

איכויות
צורב, מריר, חם.

השפעה רפואית
מעצים את יאנג הכליה ומזין את התמצית:
-לחולשת יאנג הכליה המתבטאת באימפוטנציה, שכחנות, קור וכאב בגב התחתון ובברכיים וכן יצר מיני מועט והפרעות פוריות.

מרגיע את הכבד ומעגן את היאנג:
- לכאבי ראש, סחרחורות וטשטוש עקב עליית יאנג הכבד.

מגרש רוח חום ומחדד את הראייה:
- לעיניים אדומות, נפוחות וכואבות.

מקל על זרימת צ'י הכבד:
- לכאבים ומתח בחזה ובצדי הגוף עקב תקיעות צ'י הכבד.

מגרש רוח ונוגד גירודים:
- למצבים עוריים המאופיינים בגרד.
תרכובות פנוליות:
- תרכובות פלבונואידיות:
kaempferol, kaempferol glycosides, quercetin, rutin, astragalin
תרכובות איזופרנואידיות:
- ספונינים טריטרפנואידיים:
dioscin, protodioscin, diosgenin, ruscogenin, hecogenin, gitogenin, neogitogenin, chlorogenin
- סטרולים:
beta-sitosterol, campesterol, stigmasterol, daucosterol
אלקלואידים: harmine
שרפים ואולאורזינים
תרכובות פוליסכרידיות
חומצות אורגניות:
linoleic acid, oleic acid, stearic acid, palmitic acid, aspartic acid, glutamic acid

הצמח מכיל עקבות שמן נדיף.
מחקרים שנערכו בבולגריה משמשים כמקור הראשוני למרבית הטיעונים הקליניים ביחס לשימושי הצמח. עפ"י מחקרים אלו, מעלה הצמח רמות הורמונים סטרואידליים, כולל: טסטוסטרון, DHEA ואסטרוגן. בהקשר זה הצמח נמצא כמשפר ביצועים ספורטיביים,פוריות ותפקוד מיני בשני המינים (בגברים משפר כמות ואיכות הזרע והיכולת להגיע לזקפה) וכן משפר תסמיני גיל המעבר דוגמת גלי חום.1-5

אולם, מסתבר כי מתכונת המחקרים דנן נעשתה בסטנדרטים נמוכים מהמקובל לגבי מחקרים מודרניים, וכי עד כה אין אישור מדעי קליני לטיעונים המופיעים במחקר הבולגרי הנדון. מחקר קליני מעודכן ובנוי לפי תקן מחקרי מקובל ונדרש לא הצליח להוכיח כי הצמח משפיע על רמות האנדרוגן בגברים צעירים.6

עם זאת, אין להתעלם ממחקרים בבעלי חיים, השבים ומוכיחים קשר בין שימוש בצמח ובין חלק מטיעוני המחקר הבולגרי: עלייה במשקל ושיפור במדדי התנהגות מינית נצפו בחולדות שטופלו בתמצית הצמח. ההנחה היא כי העלייה במדדים אלו הנה משנית לעלייה ברמות האנדרוגן הנגרמת מהשפעת הצמח.7

מחקר קודם של אותה קבוצת מחקר מאשר את תכונות הצמח כאפרודיזיאק (מעורר יצר מיני). המחקר נערך בחולדות בריאות ובמקביל גם בזכרי חולדות מסורסים, ונמצא בו כי הצמח שיפר מדדי התנהגות מינית בשתי הקבוצות הודות ליכולתו להעלות רמות אנדרוגן.8

ההשפעה המונעת והטיפולית של ספונינים שבודדו מהצמח על היפרליפידמיה נבדקה בעכברים. הודגם כי באופן מניעתי יכול ספונין מהצמח להוריד רמות מדדי השומנים: serum TC (P < 0.05), LDL-c (P < 0.01) and liver TC (P < 0.05), TG (P < 0.05). וכן להעלות רמת פעילות האנזים הכבדי נוגד החמצון- סופראוקסיד דיסמוטאז (SOD). כגורם טיפולי הספונין הצמחי גרם להפחתה משמעותית של שומני:9 TC (P < 0.05) and liver (TC (P < 0.01.
1. Kumanov F, Bozadzhieva E, Andreeva M, et al. Clinical trial of the drug "Tribestan." Savr Med. 1982;4:211-215.
2. Protich M, Tsvetkov D, Nalbanski B, et al. Clinical trial of the preparation Tribestan in infertile men. Akush Ginekol. 1983;22:326-329.
3. Tanev G, Zarkova S. Toxicological studies on Tribestan. Cited in: Zarkova S. Tribestan: Experimental and Clinical Investigations. Chemical Pharmaceutical Research Institute, Sofia; 1985.
4. Viktorov IV, Kaloyanov AL, Lilov L, et al. Clinical investigation on Tribestan in males with disorders in the sexual function. Med-Biol Inf. 1982.
5. Zarkova S. Tribestan: Experimental and Clinical Investigations. Chemical Pharmaceutical Research Institute, Sofia; 1983.
6. Neychev VK, Mitev VI. The aphrodisiac herb Tribulus terrestris does not influence the androgen production in young men. J Ethnopharmacol. 2005 Jun 30.
7. Gauthaman K et al. J Altern Complement Med. 2003 Apr;9(2):257-65.
8. Gauthaman K et al. Life Sci. 2002 Aug 9;71(12):1385-96.
9. Zhong Yao Cai. 2003 May;26(5):341-4.