זהו עשב קוצני משתרע ממשפחת הזוגניים שמוצאו באסיה ובאירופה. הוא משמש נאמנה במסורות ריפוי שונות לאורך מאות שנים. ברפואה המסורתית של התורכים שימש הצמח לטיפול ביתר לחץ דם וברמות גבוהות של שומנים בדם. באירופה שימש לטיפול בהפרעות עצביות, בכאבי ראש, בעצירות וכן בהפרעות בתפקוד המיני. בהודו משמש הצמח לטיפול בהפרעות של הכליות, הכבד והמערכת הקרדיו-וסקולרית, בעוד שברפואה הסינית המסורתית מודגשת בעיקר השפעת הצמח על הכבד, והוא משמש לטיפול במגוון של מצבים הנובעים מליקויים בתפקודו של איבר זה. בנוסף, הוא משמש ברפואה זו להזנת תמצית החיים (הג'ינג) ולתמיכה ביאנג הכליה ("היצר והתפקוד המיני").ברפואת הצמחים המודרנית הוא משמש בעיקר לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני ובליבידו בקרב גברים. עוצמת פעילותו בינונית.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
פרי.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד רמות שומנים/כולסטרול בדם, ממריץ/מחמם, מעורר יצר מיני, מעלה ספירת זרע,משפר תפקוד מיני.
שימושים מקובלים עיקריים
אין אונות (אימפוטנציה), יצר מיני ירוד, ספירת זרע נמוכה, תפקוד מיני לקוי.
שימושים מקובלים משניים
גלי חום של גיל המעבר, ויטליגו, יתר כולסטרול, יתר שומנים בדם, ליקויי פוריות (נשים), רגישות וכאב בגב התחתון, שפיכה מוקדמת, תסמונת גיל המעבר (מנופאוזה).
בטיחות וזהירות
לא ידועות תופעות לוואי או התוויות נגד כתוצאה משימוש במינונים רפואיים של הצמח; יש לנקוט זהירות בשימוש בסובלים מבעיות בזרימת המרה. הצמח אינו מומלץ לשימוש באנשים הסובלים מבעיות של ספיגת שומנים ו/או בחוסר של ויטמיניA, D, E, K ; מדד רעילות LD 50: בניסוי שנערך בעכברים ובחולדות, מעל 10 גרם לכל קילו משקל.
הריון: שימוש מוגבל בנשים במהלך תקופה זו לא הצביע על רעילות לעוברים. מחקרים שנערכו בבעלי חיים במינונים גבוהים מאוד הצביעו על נזק לעוברים, אולם לא ברורה הרלוונטיות של מחקרים אלו לשימוש בבני אדם. על פי הרפואה המסורתית יש לנקוט זהירות בשימוש במהלך תקופה זו.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו, אך יש לנקוט בזהירות. רצוי שהשימוש בצמח בתקופה זו יערך תחת פיקוח מקצועי.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 2-4 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 40% ספונינים, 100-200 מ"ג TID.
מרתח: 2-4 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 20%-30%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר