הוולריאן נפוץ ברחבי אירופה ובעיקר באנגליה, בהולנד ובבלגיה, כצמח בר וכגידול מסחרי. לצמח מיוחס שימוש מסורתי ארוך שנים ומתועד היטב לטיפול בבעיות מערכת העצבים, ובעיקר בהיסטריה, בחרדה, באי-שקט ובהפרעות שינה. הוא מכיל מספר רב של חומרים פעילים אשר פועלים באופן שונה על מערכת העצבים. חוקרים רבים מחזיקים בדעה שפעולתו הכוללת של הצמח תלויה בשילוב שבין ההשפעות של החומרים השונים, כך שבידוד ונטילת מרכיב פעיל אחד לא יביאו אותן התוצאות כמו בנטילת מוצר המכיל את כל מרכיבי הצמח. לוולריאן מיוחסת עוצמת פעילות בינונית.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
קנה שורש, שורש.
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד לחץ דם, מחזק/מזין מערכת העצבים, מעכב עצבי, מרגיע, מרומם, משכך כאבים, משרה שינה, נוגד חרדה, נוגד עווית, נוגד עווית (שרירים).
שימושים מקובלים עיקריים
אי-שקט, חרדה, נדודי שינה (אינסומניה).
שימושים מקובלים משניים
הלם (טראומה), חולשת מערכת העצבים, טיקים, כאבי בטן עוויתיים (Colic), לחץ דם גבוה, מגרנה, מתח מתמשך (סטרס), עוויתות שרירים, פלפיטציות.
בטיחות וזהירות
תופעות לוואי כתוצאה משימוש בצמח הינן נדירות ביותר. במחקר קליני מבוקר אשר בדק את השפעת הצמח על הפרעות שינה לטווח ארוך, נצפו פחות תופעות לוואי מאלו של תרופת הדמה. במחקר אחר אשר בו נבדקה השפעה של 600 מ"ג ליום של תמצית ולריאן לעומת 10 מ"ג ליום של תרופה ממשפחת הבנזודיאזיפינים בקרב 202 נבדקים לאורך ששה שבועות, נמצא כי שיעור תופעות הלוואי כתוצאה מנטילת תמצית הצמח עמד על 28.4% לעומת 36% בקרב נוטלי התרופה. כל תופעות הלוואי היו קלות. במחקר נוסף אשר בו נטלו חלק 19 משתתפים אשר נטלו תמצית של הצמח משך ששה שבועות, נצפו שלושה מקרים של "חלומות מוחשיים". אלו היו תופעות הלוואי היחידות שדווחו. כמו כן, דווח על מקרה בו נערה ניסתה להתאבד באמצעות בליעת כמות של כ-20 גרם של שורש הצמח (פי 20-10 מהמינון הרפואי המומלץ). התסמינים היחידים היו עייפות, כאבי בטן ורעידות בידיים וברגליים.
שימוש ארוך טווח במינונים גבוהים (5 גרם ליום) עלול לגרום לתסמיני גמילה במידה שהטיפול אינו מופסק באופן הדרגתי; יש לנקוט זהירות בנהיגה או בהפעלת מכונות כבדות במהלך 3 השעות שלאחר נטילת הצמח; בשל תכולת הטאנינים בצמח קיים חשש כי נטילתו עלולה לשבש ספיגת ברזל. למרות שהשפעה זו אינה משמעותית יש לנהוג זהירות בשימוש באנשים הסובלים מאנמיה. מומלץ ליטול הצמח בהפרש של שעתיים מנטילת תוספי ברזל; מניסויים שנערכו בבעלי חיים ומניסויי מבחנה עולה כי הצמח מגביר השפעה של תרופות הרגעה (ברביטוראטים ובנזודיאזיפינים) באופן שמאריך את זמן השינה המושרה. יש להימנע מנטילה משותפת של הצמח ותרופות אלו, למעט במקרים של גמילה מהתרופות בהם עשוי הצמח להקל על תסמיני הגמילה.
קיימים חששות תאורטיים לגבי שילוב הצמח עם אלכוהול, עם תרופות הרגעה כגון חוסמי אלפא, עם משככי כאבים, עם חוסמי בטא, עם תרופות נוגדות פרכוסים ועם תרופות משרות שינה. למרות ציטוט נרחב של חששות אלה, אין כל ממצאים קליניים התומכים בכך. מחקר שבדק השפעה מצטברת של נטילת הצמח בשילוב עם אלכוהול לא מצא ירידה בריכוז, בזמן התגובה או ביכולת הנהיגה; רצוי להפסיק את השימוש בצמח כשבוע לפני שימוש בחומרי הרדמה; מדד רעילות LD 50: בניסוי שנערך על עכברים, באמצעות הזרקה תוך ביטנית של תמצית בריכוז 9.5:1; 3.3 גרם לכל קילו משקל. בניסוי שנערך על חולדות, באמצעות בליעה של השמן הנדיף, 15גרם לכל קילו משקל.
הריון: הצמח מתאים לשימוש במהלך תקופה זו. שימוש מוגבל בנשים בתקופה זו לא הראה רעילות לעוברים. מחקרים שנערכו בבעלי חיים לא הצביעו על רעילות לעוברים.
הנקה: הצמח מתאים לשימוש בתקופה זו, אולם יש לנקוט זהירות בשימוש.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 4-2 מ"ל TID או בשעת הצורך.
תמצית יבשה תקנית: 4% חומצה ולריאנית, 100-200 מ"ג TID או בשעת הצורך.
מרתח: 2-1 גרם TID.
כחלק מפורמולה: 30%-20%.
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר