הצמח נמנה על הסוג שיזף, בן למשפחת האשחריים. השיזף החמוץ הינו עץ קוצני המתנשא לגובה של 3-5 מטר ואך לעתים נדירות מגיע גובהו עד ל- 10 מטרים. העץ ירוק עד, אך במקומות קרים הוא עשוי להשיר את עליו בחורף. הפריחה מאוגוסט ועד אפריל והפרחים צהבהבים. הפרי הינו בית גלעין כדורי בקוטר של כ- 1.5 ס"מ, המבשיל כחודש אחר תום הפריחה. צבעו בעת ההבשלה, צהוב כתום, וטעמו חמוץ מתקתק. מוצאם הקדום של כל מיני השיזף הוא, ככל הנראה, באזורים חמים ויבשים באפריקה. משם הועברו על ידי האדם למזרח התיכון, להודו, לסין, לאסיה התיכונה ולאזור הקווקאז. באזורים אלה התפתחו במשך אלפי שנים מינים נפרדים זה מזה דוגמת השיזף ההודי והשיזף הסיני. החומר הרפואי המכונה ,Suan Zao Ren אשר פירושו זרע תמר חמוץ, הנו הזרע המיובש של אחד מהזנים השונים של השיזף. זן אחר המוכר כצמח מרפא סיני הנו ה- Da Zao או Hong Zao אשר הינו פרי השיזף המתוק. ברפואת הצמחים המודרנית נחשב השיזף לצמח עדין בהשפעתו, נטול רעילות ומתאים לשימוש ארוך טווח.
חלקי הצמח בשימוש רפואי
זרע
השפעה ידועה בספרות המקצועית
מוריד לחץ דם, מחזק, מחזק/מזין מערכת העצבים, מסדיר פעילות הלב, מרגיע, משכך כאבים, מרומם, משפר תפקוד מנטלי, משרה שינה, נוגד חרדה, נוגד פרכוסים.
שימושים מקובלים עיקריים
הזעת לילה, חרדה, נדודי שינה (אינסומניה), פלפיטציות.
שימושים מקובלים משניים
אי-שקט, הזעה מוגברת, זיכרון לקוי, חולשת מערכת העצבים, לחץ דם גבוה, כפיון (אפילפסיה), סחרחורות (ורטיגו).
בטיחות וזהירות
הצמח בטוח לשימוש וללא תופעות לוואי. יש להימנע משימוש במקרים של שלשול. במינון מופרז עלול הצמח לגרום לנפיחות ושלשולים. מומלץ שלא לשלבו עם תרופות נוגדות אפילפסיה או עם תרופות פסיכיאטריות מחשש להעצמת פעילותן. קיימת אפשרות סבירה לאינטראקציה בין הצמח לבין תרופות מרגיעות דוגמת ברביטורטים, בנזודיאזפנים, אנטי היסטמינים וכדומה.
הריון: בהתחשב בנטיית הצמח לעודד התכווצויות של הרחם ממומלץ להימנע משימוש בו במהלך ההיריון, אם כי אין איסור מובהק על השימוש בו בתקופה זו.
הנקה: ניתן לשימוש במהלך תקופה זו.
אופני שימוש ומינונים
טינקטורה: 1:3, 45% אלכוהול, 5-10 מ"ל TID.
תמצית יבשה: 5:1, 0.5-1 גרם TID.
מרתח: 3-9 גרם TID.
כמרכיב בפורמולה: 25-30%
מונוגרף זה נכתב ונערך על ידי גל מ. ראן RH(AHG), MIHA
וכל זכויות היוצרים בו שייכות למחבר